Ukemi

Principiile Aikido 3aUkemi poate fi descris ca arta de a primi tehnica. Practica ukemi presupune caderi si rostogoliri. Iata cateva din motivele pentru care ukemi sunt considerate atat de importante in antrenamentul de Aikido:

 • Pentru a fi in siguranta, pentru a evita ranirile in confruntarea respectiva, dar si pentru a fi constient de ceea ce se petrece in timpul intregii confruntari si pentru a putea reactiona in mod adecvat.
 • Pentru a experimenta aruncarea. Parte a procesului de invatare trebuie sa fie si intelegerea a ceea ce simte si “cealalta” parte, ce simte cand este prins intr-o anume tehnica
 • Pentru a invata sa asculti cu corpul tau. Pentru a arunca bine este nevoie sa-ti simti partenerul. Adesea suntem atat de prinsi in rolul activ de nage incat uitam sa fim receptivi la partenerul nostru si la miscarea intr-un mod care ne armonizeaza cu uke.
 • Pentru a-ti ajuta partenerul sa invete. Sa fii un uke bun inseamna sa pastrezi legatura cu nage si sa-I permiti sa experimenteze aceasta conexiune si sa experimenteze cu adevarat tehnica.
 • Pentru a-ti intari si dezvolta corpul. Pentru a prelua tehnicile bine trebuie sa depui efort si sa fii flexibil si vigilent.

One Reply to “Ukemi”

 1. Alephc

  Uke nu poate sa disipe energia care ‘i-a fost intoarsa’ decat prin ukemi, asta daca nu vrea sa-l doara☺. Adica, in cateva cuvinte:

  Pentru ca pentru a practica aikido e nevoie de energie.

  Energia este daruita de uke in interesul celor doi parteneri. Cata energie atata performanta. De asta se spune ca atacul trebuie sa fie sincer pentru ca daca energia dezvoltata e putina atunci putin vor castiga partenerii.

  Nage trebuie mereu sa incerce sa preia, sa absoarba, cat mai putin din energia cu care a fost atacat, practic sa incerce sa conserve energia uke-ului pentru ca, dupa iesirea din procedeu, uke-ul sa fie nevoit sa infrunte, rezolve, intreaga energie pe care a dorit sa o foloseasca atacand.

  Uke nu poate sa consume energia care ‘i-a fost intoarsa’ decat prin ukemi, tranformand-o in lucru mecanic. Altfel legea conservarii energiei ii este nefavorabila.

  Asa ajungi sa intelegi ca nu se lupta nage cu uke ci aceasta ‘confruntare’ nu e decat un pretext pentru doua experimente simultane de control al energiei: nage controleaza energia ‘nedorita’ venita de la uke si uke controleaza energia ‘nedorita’ ricosata!

  Pentru experimentul lui nage exista tehnicile iar pentru experimentul lui uke exista ukemi.

  La prima vedere pare ca ukemi sunt jumatate din aikido insa daca ne uitam mai atent remarcam ca: necunoasterea caderilor conduce la:
  – un atac slab si, in consecinta, la o energie slaba si la o practica proasta;
  – lipsa de atentie in timpul desfasurarii tehnicii de frica caderii (ce mai conteaza cum reuseste nage sa-mi intoarca energia daca eu urmeaza sa ma fac tandari!?) iar tehnica se invata si prin contemplarea efectelor nu doar prin executie mecanica;
  Ar mai fi cateva insa descoperirea si intelegerea imi pare ca te bucura asa ca sigur le vei afla, practicand ☺

Comments are closed.